نحوه نصب مبدل صفحه ای
مبدل صفحه ای یا heat exchanger plate نوعی مبدل حرارتی است که ابعاد بسیار کوچک نسبت به ظرفیت حرارتی آن دارد وهمین موضوع باعث استقبال زیاد تولید کنندگان و مصرف کنندگان از آن شده در کنار این ابعاد کوچک ، راندمان بالایی ونیز اتلاف انرژی بسیار کمی دارند.
نصب مبدل صفحه ای و جایگزینی منبع دوجداره و کویل دار با مبدل با تضمین و قیمت مناسب تلفن تماس: ۰۹۱۲۴۸۰۸۷۰۳
نصب مبدل صفحه ای به دلیل وزن کم ،ابعاد کوچک (حتی در ظرفیت های بالا) بسیار آسان تر است. نصب مبدل صفحه ای اگر اشتباه وبدون رعایت نکات آن انجام شود تمام محاسن ذکر شده را از بین برده و به دستگاهی بدون کاربرد تبدیل میکند. !!! نکاتی ساده اما بسیار مهم!!!
برای درک بهتر نکات نصب مبدل صفحه ای ، لازم است با مشخصات و طرز کار این دستگاه آشنا شویم:
مبدل صفحه ای از تعداد زیادی ورق (plate) از جنس استنلس استیل (stainless steel) یا تلفیق از مس و استنلس استیل تشکیل شده است. اگر این صفحات توسط جوش (braze) که معمولا با آلیاژی از مس و روی میباشد انجام شود به آن مبدل صفحه ای جوشی و اگر اتصال صفحات توسط پیچ و بست و آبندی بین صفحات توسط واشر انجام شود به آن مبدل صفحه ای واشر دار گویند.

جریان سیال ها بین ورق های مبدل بصورت یکی در میان است به این معنی که در یکی از صفحات سیال گرم شونده و در صفحه بعدی سیال گرم کننده جریان خواهد داشت. فاصله صفحات مبدل صفحه ای از یکدیگر بسیار کم و دارای شیار هایی برای هدایت بهتر جریان آب و درنتیجه تبادل حرارتی بیشتر می شود اما این نوع طراحی معایبی نیز دارد که اگر در نصب مبدل صفحه ای آن را در نظر نگیریم به سادگی به مبدل آسیب وارد می شود.

سیال به دو حالت مایع و گاز (بخار) از هر ماده می گویند. و در مبدل ها هم از این دو حالت ماده میتوان استفاده کرد به همین دلیل در توضیحات از کلمه سیال استفاده می شود
صفحات نزدیک به هم احتمال گرفتگی در اثر ورود ذرات ریز را افزایش میدهد پس متوجه ضرورت نصب صافی با توری (مش) ریز کاملا قابل درک است.
همانطور که قبلا گفته شد مبدل صفحه ای دارای راندمان بسیار بالایی است و می تواند دمای سیال گرم شونده خروجی را بسیار نزدیک به دمای سیال گرم کننده ورودی کند به عنوان مثال اگر آب سرد وردی دمای حدود ۱۲ درجه سانتی گراد داشته باشد و دمای آبگرم دیگ ورودی ۶۰ درجه سانتی گراد دما داشته باشد وظرفیت مبدل صفحه ای درست انتخاب شده باشد دمای آبگرم مصرفی خروجی از مبدل میتواند دمای در حدود ۵۸ یا ۵۹ درجه سانتی گراد داشته باشد.
حال با دانستن این موضوع و علم به اینکه با افزایش اختلاف دما ورودی خروجی ، ضریب رسوب گذاری را به شدت افزایش میدهد راهکاری در نصب مبدل صفحه ای برای جلوگیری یا حدالامکان کاهش این رسوب گیری اندیشید. یکی از متداول ترین روشها نصب سختی گیر مغناطیسی با الکترو مغناطیسی در مسیر آب ورودی به مبدل است.

حال با دانستن و انجام موارد بالا باز هم رسوب گیری در مبدل صفحه ای امری اجتناب ناپذیر است پس نصب مبدل صفحه ای به گونه ای انجام شود که اسید شویی مبدل صفحه ای ساده باشد. اگر مبدل در ظرفیت کوچک و پایین است میتوان با نصب مهره ماسوره در نزدیک ترین فاصله به مبدل بروی مسیر لوله کشی و همچنین شیر قطع و وصل امکان باز کردن مبدل از روی سیکل و اسید شویی فراهم کنیم.
اگر مبدل ظرفیت بالایی دارد و یا خارج کردن آن از روی سیکل سخت باشد ، با نصب انشعاب و شیر قطع و وصل شرایط اسید شویی مبدل بصورت ثابت وجود خواهد داشت.
جهت نصب مبدل صفحه ای
شکل قرار گیری مبدل صفحه ای براساس شرکت سازنده متفاوت است و هر شرکت مشخصات و شکل نصب مبدل صفحه ای خود را در کاتالوگ قید میکند. اما بطور کلی چند حالت قرار گیریدر اکثر مبدل ها مشترک و مجاز است:
- حالت ایستاده: استاندارد نصب مبدل صفحه ای دراکثر موارد بصورت ایستاده می باشد
- حالت افقی: مبدل در حالت خوابیده یا افقی نصب می شود اما دقت شود که لوله ها حتما به سمت بالا باشد
- حالت افقی پهنا : حالت خوابیده به بغل هم میتوان نصب مبدل صفحه ای را انجام داد. این روش در ظرفیت هاب کوچک قابل اجراست.

لوله کشی مبدل صفحه ای
همانطور که در بخش های قبلی گفته شد مبدل های حرارتی صفحه ای راندمان بالایی دارند اما این راندمان بستگی بسیارزیادی به نوع لوله کشی یا دقیق تر بگوییم به جهت جریان سیال ها دارد.
لوله کشی مبدل صفحه ای باید به گونه ای انجام شود که جهت حرکت هر سیال مخالف سیال دیگر باشد. ( اگر از عبارت ” هر سیال ” استفاده می شود به این دلیل است که برخی مبدل ها محل اتصال سه یا چهار سیال را دارند) بیشترین کاربرد مبدلهای صفحه ای در ساختمانهای مسکونی برای آب گرم مصرفی می باشد به همین دلیل نوع لوله کشی آن را تشریح میکنیم:
مبدلهای صفحه ای آبگرم مصرفی دارای چهار محل اتصال یا کانکشن می باشند که دو عدد از آنها بزرگتر هستند (این موضوع برای ظرفیت های خیلی کوچک صدق نمیکند). کانکشن های هم سایز به هم مرتبط هستند و باید به یک خط متصل شوند به عنوان مثال بروی یک مبدل دو اتصال 2 اینچ ودو اتصال 1 اینچ وجود دارد که در لوله کشی کانکشن های 2 اینچ به خط آبگرم موتورخانه متصل و سایز های 1 اینچ به آب مصرفی. حال فرض کنیم همین مبدل بصورت ایستاده در موتورخانه نصب شده است:
نحوه لوله کشی مبدل صفحه ای
آبسرد ورودی: آب سرد مصرفی ورودی به اتصال پایین سایز 1اینچ متصل می شود. نصب سختی گیر مغناطیسی و صافی بروی این خط ضروری است.
آبگرم مصرفی خروجی: آبگرم تولید شده از مبدل به سمت مصرف کننده از اتصال ۱ اینچ و بالا خارج میشود. باید توجه داشت بروی این خط حتما یک شیر اطمینان نصب شود تا از آسیب به سیستم لوله کشی و مبدل صفحه ای جلوگیری شود.
آبگرم موتورخانه ورودی: آب گرم خروجی از دیگ شوفاژخانه به اتصال 2 اینچ بالایی متصل میشود. نصی صافی ( سایز منافذ توری صافی مناسب با ظرفیت مبدل باشد) برای این خط مناسب است.
آبگرم موتورخانه برگشتی: آب گرم موتورخانه پس از تبادل حرارتی و کاهش دما از اتصال 2اینچ پایینی از مبدل صفحه ای خارج می شود. (اتصال هم راستای ورودی آبسرد مصرفی). و توسط پمپ به دیگ آبگرم فرستاده می شود

نصب مبدل صفحه ای استخر
از مبدل صفحه ای برای گرمایش آب استفاده می شود این آب ممکن است برای گرمایش کف ، آب مصرفی، پروسه های صنعتی یا حتی آب استخر باشد. اما در استخر ها سعی می شود کمتر از مبدل صفحه ای استفاده شود زیرا آب استخر به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی بسیار مستعد رسوب گذاری است و مبدل صفحه ای هم بزرگترین نقطه ضعف اش حساسیت به رسوب است. پس ما نصب مبدل صفحه ای را برای استخر پیشنهاد نمیکنیم مگر آنکه تمهیدات مناسبی برای پیشگیری و رسوب زدایی در زمان نصب مبدل صفحه ای استخر در نظر گرفته شود.
نکات نصب مبدل صفحه ای استخر
- اتصال ورودی و خروجی آب استخر و موتورخانه در مبدل صفحه ای استخر متفاوت است به گونه ای که در این کاربری اتصال بزرگتر به سیکل استخر و اتصال کوچکتر به آبگرم دیگ موتورخانه متصل می شود.
- بروی هر چهار ورودی و خروجی و در نزدیکی مبدل صفحه ای مهره ماسوره نصب شود تا به سهولت بتوان آن را باز و نظافت کرد.
- صافی ، سختی گیر مغناطیسی یا الکترومغاطیسی بروی خط آب استخر قبل از مبدل میتواند به طول عمر آن کمک کند
- اگر ظرفیت حرارتی مبدل زیاد و وزن آن سنگین است یک سه راهه بین مبدل صفحه ای و شیر قطع و وصل آب استخر نصب کنید تا در زمان اسید شویی با بستن شیر و اتصال پمپ اسید شویی ، بدون نیاز به باز کردن مبدل آن را رسوب زدایی کنید.
- نصب مبدل صفحه ای استخر باید قبل از دستگاهای ضد عفونی کننده آب مانند کلر زن یا ازون ژنراتور و بعد از فیلتر تصفیه باشد.
- در استخر هایی که از کلر زن نمکی استفاده می شود نصب مبدل صفحه ای استخر مشکل ساز خواهد شد و نگهداری مبدل دشوارتر خواهد بود.
ایران سرویس کار آماده مشاوره و بازدید پروژه شما برای نصب مبدل صفحه ای در کرج و تهران می باشد.

برچسب ها: تعمیر منبع دوجداره • مبدل • مبدل صفحه ای • نصب مبدل صفحه ای
بسیار ممنون از آگاهی رسانی سخاوتمندانه شما.